InstructorBORJA BAGUNYÀ
TipusCurs presencial
Data8 oct., 2021 - 17 juny, 2022
HorariDivendres, de 18.00 a 20.00
LlocEscola Bloom
Preu265€
Inscriu-te araReserva ara

Seminari impartit per Míriam Cano i Borja Bagunyà

Vida i opinions del cavaller Tristram Shandy és una de les novel·les més importants i més idiosincràtiques del segle XVIII. Obra mestra de la digressió i de la paròdia, la novel·la d’Sterne corre el perill de ser d’aquelles novel·les que es mencionen i es coneixen però no s’acaben de llegir mai, no només per la radicalitat de la seva escriptura, sinó perquè convoca tot un segle XVIII: els seus debats filosòfics, els seus plecs històrics, les tensions entre l’espiritualitat i la pulsió secularitzadora de la Il·lustració i els codis estètics d’una nova novel·la anglesa, que Sterne convoca i reescriu.

Al llarg de les sessions de lectura, us oferirem materials i claus de lectura per tal de transitar feliçment aquesta dificultat. Explorarem els temes principals que travessen l’obra i que conformen un perfil acuradíssim del món imaginatiu i filosòfic de Lawrence Sterne, i junts proposarem una experiència de lectura en profunditat de l’obra, que passarà per anàlisis de trama, de personatges i de disquisicions i notes erudites que omplen el llibre. No cal haver llegit res de Sterne per asssitir al curs; només les ganes i la curiositat d’encarar un clàssic inqüestionable i divertidíssim.

Programa

A cada trobada, que farem cada quinze dies, comentarem seccions de 25 pàgines aproximadament; el paginari exacte que es treballarà a cada sessió s’anirà detallant al llarg del curs.

Bibliografia

FRYE, N.; ‘Towards Defining an Age of Sensibility’, ELH: A Journal of English Literary History, n. 23 (1956), pags, 144-152.
HAZARD, P. La Crisis de la conciencia europea 1680-1715, Madrid, Pegaso, 1975.
MARCLEAN, K., John Locke, and English Literature of the Eighteenth Century, Nova York, Russell & Russell, 1962.
STERNE, Laurence: Vida i opinions de Tristram Shandy, Ed. Proa, Barceona, 1993: trad. Joaquim Mallafrè.
STERNE, L. :The Life and Opinions of Tristram Shandy, Norton Critical Edition, Judith Hawley, (ed.),. London, 2018.
STERNE, L. : La vida y las opiniones del caballero Tristram Shandy, Madrid, Alfaguara, 1978, trad. Javier Marías.
STERNE, Laurence; Un viatge sentimental, Barcelona, Destino, 2001; trad. Joaquim Mallafrè.
WATT, I. The Rise of The Novel: Studies in Defoe, Richardson and Fielding, University of California Press, 1957.