TipusCurs presencial
Data13 oct., 2017 - 22 des., 2017
HorariDivendres, de 17:00h a 19:00h
24h en 12 sessions
Preu260€
Inscriu-te araReserva ara

El Seminari de lectura de literatura nòrdica d’aquest any està dedicat a la lectura comentada de dues de les sagues llegendàries més populars: la Hervarar Saga ok Heiðreks (La Saga de Hervör), i la Ragnars saga loðbrókar (La Saga de Ragnar Calzaspeludas). Posarem especial èmfasi en l’anàlisi de la representació de les donzelles guerreres en aquest tipus de sagues.

Els tres primers mesos d’aquest seminari els dedicarem a la lectura de La Saga de Hervör. La seva protagonista, la skjaldmær Hervör, que “era fuerte como los hombres y, en cuanto pudo, se ejercitó más en el tiro, el escudo y la espada que en coser y tejer” comença les seves aventures dirigint-se al túmul funerari del seu pare Angantýr per recuperar l’espasa Tyrfing.

La lectura dels quinze episodis d’aquesta saga escrita al segle XIII anirà acompanyada de reflexions i debats sobre les coordenades culturales, històriques i polítiques així com de l’estudi de la forma narrativa prosimètrica que caracteritza a aquesta saga.

Lectures proposades:
• Saga de Hervör (trad. Mariano González Campo), Madrid, Miraguano, 2003.
• Turville-Petre, G.; Christopher Tolkien (eds.), Hervarar Saga ok Heiðreks. Viking Society for Northern Research, University college London, Londres, 1997 (1976).

Bibliografia complementaria recomanada:
• Jochens, Jenny, Women in Old Norse Society. Cornell University Press, Ithaca & London, 1995.
• Love, Jeffrey Scot, The reception of Hervarar saga ok Heiđreks from the Middle Ages to the seventeenth century. München, Utz Verlag, 2013.
• Ólason, Vésteinn, Dialogues with the Viking Age: Narration and Representation in the Sagas of the Icelanders, Reykjavík: Heimskringla, 1998.