TipusCurs presencial
Data30 abr., 2019 - 4 juny, 2019
HorariDimarts, de 19:00 a 21:00
(12h en 6 sessions)
Preu135€
Inscriu-te araReserva ara

Ens atrauen les ruïnes. Com que les històries que ens expliquen són fragmentàries, les ruïnes estimulen la imaginació. També ens permeten pensar sobre el passat gloriós de les cultures ja extintes, la pèrdua personal, el destí de la humanitat… L’art i la literatura han satisfet sovint aquesta pulsió estètica que el Romanticisme alemany anomenava Ruinenlust, i han fet de l’arquitectura decadent i les ciutats abandonades un motiu central, digne de ser explorat.

Entre ruïnes és fàcil topar amb els fantasmes del passat, però la literatura també ha practicat una mena d’arqueologia del futur, i ha projectat els temors del present en eventuals escenaris catastròfics.

El propòsit d’aquest seminari és situar certes obres d’Atwood, Ballard, Lessing o Lovecraft, entre d’altres autors, al si d’una tradició, ja antiga, que s’ha preocupat pels espais degradats amb la voluntat d’especular sobre el pas del temps, la petja de la memòria i l’inevitable declivi de les civilitzacions més poderoses.

Programa:

 1. Art entre les ruïnes. — Els vestigis del món clàssic i la romantització del passat. Fonaments de l’edifici (ruïnós) de la modernitat.
 2. Temporalitats demencials. — Arquitectura nazi, cementiris nuclears i H. P. Lovecraft.
 3. Fantasmes del passat. — Ruïnes gòtiques i aparicions terrorífiques. La fantasmagoria de La invención de Morel d’Adolfo Bioy Casares.
 4. El postapocalipsi abans del postapocalipsi. — Algunes fins del món d’abans de l’amenaça nuclear i el canvi climàtic. El futur a The Last Man de Mary Shelley.
 5. A les ruïnes del Capitalisme. — Margaret Atwood, J. G. Ballard i Doris Lessing, entre els catastrofílics.
 6. Història cicatritzada i memòria reconstruïda. — Tres graus en la gestió del trauma: W. G. Sebald, Kurt Vonnegut i George Saunders.

Lectures principals:

 • Lessing, Doris. Memòries d’una supervivent (Debolsillo, 2008)
 • Atwood, Margaret. Oryx & Crake (Byblos, 2005)
 • Ballard, J. G. La sequía (Debolsillo, 2009)
 • Shelley, Mary. El último hombre (El cobre, 2007)
 • Bioy Casares, Adolfo. La invención de Morel (Aianza, 2012)
 • Lovecraft, H. P. En las montañas de la locura (Acantilado, 2014)