Instructorj l Badal
TipusCurs presencial
Data6 oct., 2021 - 22 juny, 2022
HorariDimecres, de 18.30 a 20.30
(72 hores en 36 sessions)
LlocEls Amics de les Arts
Preu1090€
Inscriu-te araReserva ara

Poesia: ésser, lectura i escriptura és un curs pensat per aprofundir, sigui quin sigui el punt de partença de l’alumne, en el fet i l’experiència poètics. Un diàleg entre la tradició, l’art i el camí únic de cada individu. Els tres nuclis de meditació seran:

LA POESIA. Què n’és i què no. Consideracions antropològiques, psicològiques, sociohistòriques, estructurals. Poesia i cos. Poesia i ritme. Poesia i llengua. Poesia i filosofia. Poesia i mística. Poesia i individu. Poesia i veu. Poesia i gènere. Poesia i humanitat. Poesia com a natura naturans i/o com a natura naturata. El forat del tortell.

LA LECTURA. Llegir una pedra és llegir l’univers? La paraula com imatge cal·ligràfica, codi referencial, símbol, poesia, coartada fàtica. La convenció poètica. “Poesia, allibera’m de la poesia.” Què cal llegir –i si cal–. Tòpics sobre la “lectura poètica”. L’art lent de la lectura. L’entretien infini.

L’ESCRIPTURA (pràctica). L’escriptura sense finalitat. Imitació i diàleg amb els textos. L’escriptura com a lectura i la lectura com una escriptura. Tècniques. Els gèneres de l’escriptura poètica: de la nota escrita a l’aigua a la sextina de Brossa. Pràctica de l’escriptura. El quadern: les notes, la reflexió que neix escrivint, el “vers donat”, el poema. La destrucció del poema com una escriptura. La publicació del poema. El llibre.

La metodologia del curs és de caràcter pràctic, sempre entorn de les propostes teòriques que ens proposen els textos clàssics o moderns. Lectura del text, proposta del professor, treball de reflexió i assaig creatiu individual. Durant la primera meitat del curs els textos seran puntuals, entorn del treball amb el Quadern que anirà confeccionant l’alumne. Durant el segon semestre, si alumnes i professor ho consideren, es projectarà un corpus acabat: antologia, llibre… Al final del curs es pot haver perfet o no: alumne i professor decidiran en quin punt del camí es troben. Rebrem la visita d’un/a poeta i assistirem a una masterclass de música i a un recital poètic (en la mesura del possible sanitari).

A partir d’un guió, el curs serà flexible i seguirà les necessitats del grup i de cada alumne. No tots els punts d’aquest guió seran treballats, i en canvi n’apareixeran de nous.

.-La natura ens ha dotat. Paul Valéry (i amics).

.-Què no sabia: Eugenio de Andrade. Satisfaccions-insatisfaccions: Brecht i Benn.“La vida em diu que tan suau em deixa”: Josep Carner.

.-Lectura-escriptura com a re-unió, re-lligam (religio), re-lectura, re-torn. La mística, la mystique sauvage (Hulin). Del Gilgameix a l’autor anònim de setze anys. La lectura atenta, intencionada. La lectura d’un film, d’un quadre, d’un preludi, d’un poema, d’una poma.

.-Poiesis : de no ser a ser (Plató). Els materials i la construcció. Mètrica (accentual, quantitativa), versificació, rima, ritme. La impossibilitat d’evitar-los. Del dístic elegíac i el versicle al ritme reggaeton pseudotranscendental.

.-Poiesis II : lèxic, figures retòriques… Tractats i preceptives, d’Aristòtil a Vidal de Besalú i a Josep Pedrals.

.-Poesia i música. Poesia i pintura.

.-La tradició oriental com a referent. Cal·ligrafia i pintura vs escriptura i oralitat. De Wang Wei a Sant Anselm. Del Ch’an a Snyder. Del Cràtil a Víctor Sunyol.

.- La traducció (tra-ducere), una metàfora (metaphorá)? Exercicis de traducció.

.-La prosa poètica, la poesia en prosa.

.-Què cal llegir. Clàssics, moderns i contemporanis. Antologia.

.-Un esquitx d’onada, és un individu? Un poema, és un individu?

.- Qui parla en el poema. Qui es parla. Qui és parlat. Albúmina-llengua-tradició-context-pols d’estrella en estructura.

.-“Inspiració”, “mirada poètica”, “sentiment”, “tenir a dir”, etc. Mites, discursos, justificacions, coartades, zones de confort, certesa. Què fan els poetes i què diuen que fan. Diaris, escrits, entrevistes de poetes, tuits.

.- Projecte de curs: el quadern, els textos, el llibre.

.- La publicació. Lògica i funcionament. Del llapis al like.

.-Els exercicis dels poetes: Dinggedicht, el pronom de primera persona, la glossa, el peu clàssic, etc.

.-Johann Sebastian Bach dret a la barca. L’equilibri del músic vell, mig cec, ocell.

Materials: els textos es passaran fotocopiats als alumnes. Al llarg del curs farem una antologia amb la bibliografia necessària i els textos poètics que llegirem. L’antologia de poemes s’anirà emmotllant al curs, però partirà de: A. Ramos Rosa, Josep Carner, Bertold Brecht,  G. Trakl, Marie Luise Kaschnitz, G. Benn, F. Hölderlin, Paul Celan, Óssip Mandelxstam, Carles Riba, J.Salvat Papasseit, Emily Dickinson, Rosa Leveroni, M.A. Valente, Blai Bonet, A. Gamoneda, M.Mercè Marçal, Sylvia Plath, J.V. Foix, Anne Sexton, Elisabeth Bishop, V.Andrés Estellés, F.Pessoa, Ch. Baudelaire, A. Rimbaud, Iannis Ritsos, G. Ungaretti, Anna Akhmatova, S. Mallarmé, R.M.Rilke, Wang Wei, Li Bai, Du Fu, Akiko Yosano, i una selecció de poesia catalana contemporània.