TipusCurs presencial
Data4 oct., 2021 - 20 set., 2021
HorariDilluns, de 18.00 a 20.00
LlocEscola Bloom
PreuLliure
Inscriu-te araReserva ara

El somni se sol menystenir com una excrescència nocturna que no val la pena compartir, mentre d’altres el sobreinterpreten per buscar-ne significats ocults i arquetips universals. I si ens fixéssim exclusivament en la seva poesia visual intrínseca, en la forma pura? Potser li passa el mateix que a l’animació: un mitjà artístic total –nascut en paral·lel al cinema!– reduït injustament a una colla de subgèneres menors només apreciats per nens espídics o adolescents eterns. I si tornéssim al punt zero de l’animació per buscar-ne el seu potencial expressiu i autoral?

Aquest taller parteix d’una hipòtesi: si el somni és el més antic dels gèneres literaris, l’animació és el mitjà ideal per transmetre’n el seu caràcter mutant, plàstic i multisensorial.

Des d’Émile Cohl a Adventure Time, al primer bloc del taller revisarem exemples de llenguatge oníric en autors reconeguts del mitjà animat com Satoshi Kon, Jan Švankmajer, o Masaaki Yuasa, com també novells de l’indie internàutic com Jack Stauber i Albert Birney. Sense oblidar, però, la influència literària d’alguns escriptors purament onírics com Franz Kafka, Henri Michaux, Can Xue, o Pablo Katchadjian.

Al segon bloc, cadascun dels participants haurà de compartir un somni de collita pròpia per tal de transformar-lo en un petit guió que, qui sap, potser en surt un curtmetratge animat. Per aquest motiu, es farà un seguiment online dels guions que neixin d’aquest taller, mantenint un vincle entre guionistes onírics.

Oneiropoiesi està adreçat a somiatruites audiovisuals de tot tipus –veterans, curiosos, iniciats– que vulguin aprendre algunes eines d’escriptura animada i alhora buscar possibles direccions plàstiques per expressar i experimentar amb el seu món oníric.

Bibliografia:

BLANCHOT, Maurice. La Amistad (Soñar, escribir), Madrid, Trotta, 2007

BORGES, Jorge Luis. Libro de sueños, Barcelona, Random House Mondadori, 2013.

CAILLOIS, Roger. Poder del Sueño, Girona, Atalanta, 2020

DE SAINT-DENIS, HERVEY. Dreams and how to guide them, London, Duckworth, 1982.

ŠVANKMAJER, Jan. Para ver, Cierra los ojos, Logroño, Pepitas de Calabaza, 2014.