InstructorMAX BESORA
TipusCurs presencial
Data18 febr., 2020 - 10 març, 2020
HorariDimarts, de 17.00 a 19.00
LlocEscola Bloom
Preu90€
Inscriu-te araReserva ara

La violència forma part de la mateixa existència des de temps immemorials i ens acompanya, vulguem o no, tota la nostra existència. Aquesta està present cada moment del dia: als carrers, en pel·lícules i telenotícies, en minúscules accions quotidianes… Ens rodeja d’una manera tan rutinària que moltes vegades no en som conscients de patir-la o exercir-la.

De violències n’hi ha moltes i variades i en aquest seminari explorarem algunes de les seves formes com el racisme, la guerra, la violència de gènere, l’explotació de la classe treballadora, el maltractament animal o la violència institucional partint de textos filosòfics i literaris per reflexionar com és presentada aquesta violència des de la ficció, quins eines utilitzen alguns escriptors/res per plasmar-la sobre el paper i quins debats susciten les diferents propostes literàries que atendrem en aquest curs.

Lectures:

BRONTË, C., (1974), Shirley, Penguin.

CÉLINE, L.F., (2011), Viatge al fons de la nit, Labutxaca.

COETZEE, J.M., (2009), Desgracia, Debolsillo.

DIDEROT, D., (2010), Jacques el Fatalista i el seu Amo, RBA.

KAFKA, F., (2016), El procés, Proa.

LONDON, J., (2016), La llamada de la selva, Navona.

MIGOYA, H., (2003), Todas putas, Debolsillo.

WALSER, R., (1974), Jakov von Gunten, Barral.

 

Bibliografia teòrica:

ARENDT, H., (2005), Sobre la violencia, Alianza.

BENJAMIN, W, (2008), Crítica de la violencia, Biblioteca Nueva.

BINFIELD, K., (2004), Writings of the luddites, Hopkins university press.

CASSIRER, E., (1947), El mito del Estado, Fondo Cultura Económica.

FOUCAULT, M., (1978), Microfísica del poder. La Piqueta.

                               (1978), Vigilar y castigar, Siglo Veintiuno.

GIRARD, R., (2005), La violencia de lo sagrado, Anagrama.

HOBSBAWM, E. J.,/RUDE, G., (1969), Revolución industrial y revuelta agraria, Clasicos siglo XXI.

KACZYNSKI, Th. J., (2011), La societat industrial i el seu futur: el manifest d’Unabomber, Difón la idea.

KEMPELER, V., (2001), LTI. La lengua del Tercer Reich, Minúscula.

KÒJEVE, A., (1971), La dialéctica del amo y del esclavo en Hegel. Introducción a la

                                   lectura de hegel I, La Pléyade.

SARTORI, (2001), La sociedad multiétnica, Taurus.

SOREL, J., (1976), Reflexiones sobre la violencia, Alianza.

SINGER, P., (2018), Liberación animal, Taurus Ediciones.

TODOROV, Z., (1991), Nosotros y los otros: Reflexión sobre la diversidad humana, Siglo XXI.

ZIZEK, (2013), Sobre la violencia. Seis reflexiones marginales, Espasa.