InstructorEsteve Plantada
TipusCurs presencial
Data26 gen., 2023 - 13 abr., 2023
HorariDijous, de 19.00 a 21.00
(20 hores en 10 sessions)
LlocEscola Bloom
Preu365€
Inscriu-te araReserva ara

Com es fa un llibre de poemes? Com partim d’aquella espurna inicial (una imatge, un so, uns versos, una il·luminació) fins a tenir un poemari compacte, amb sentit global, amb fondària emocional, i on tots els recursos emprats estiguin al servei del sentit ètic i estètic de la idea? Aquest curs de poesia intentarà respondre aquestes preguntes, tot traçant el trajecte que va del poema al poemari i posant el focus en l’arquitectura del llibre. Un recorregut que va de la primera pregunta (què és un poema i com es fa?) fins a la darrera (com s’articulen els poemes?), a través de lectures, anàlisi i exemples pràctics.

Reflexionarem sobre les claus i les singularitats de l’art poètic, i posarem el focus en les necessitats expressives i formals que utilitza cada autor per donar format a un llibre. Observarem quins recursos, eines i elements de cohesió fan servir els poetes a la recerca d’un sentit global, més enllà del poema concret. Entendrem com s’estructura un poemari i aprofundirem en l’art de concebre (i acabar) un llibre. Parlarem de l’artifici i dels recursos que tenim a l’abast, tot entenent el llibre com a objecte final.

Repassarem tècniques, estils, ambicions i sentits. Ho farem a partir de lectures i de l’anàlisi de llibres ben diversos, amb l’exemple d’autors que tenen un discurs sòlid i ben travat. Veurem el detall de l’orfebreria poètica, els viaranys temàtics dels autors, les trampes i trucs, les maneres de codificar un missatge, les fites i les troballes de lectures singulars. I també veurem l’impacte que això provoca en nosaltres, com a lectors: l’emoció del sentit i la cohesió. Al capdavall, l’art de vertebrar un llibre.

Bibliografia

ALZAMORA, Sebastià; Apoteosi del cercle. Edicions 62 / Empúries, 1997

BADAL, j.l.; Cants materials. Cafè Central / Eumo, 2017

CALAFELL, Mireia; Nosaltres, qui. LaBreu, 2020

CANO, Míriam; Ancoratge. Terrícola, 2015

CREUS, Ricard; 36 poemes a partir del 36. CCG Edicions, 2004

DACHS, Carles; Vent a la mà. Edicions 62, 2021

DESCLOT, Miquel; Despertar-me quan no dormo. Proa, 2021

FERRATER, Gabriel; Teoria dels cossos, Empúries, 1966

FORMOSA, Feliu; Cançoner. Columna, 1976

GAS SERRA, Anna; Llengua d’àntrax. Edicions del Buc, 2019

GORGA, Gemma; Indi visible. Tushita, 2018.

LLAUGER, Miquel Àngel; Fourmillante. Edicions 62, 2018

MARÇAL, Maria-Mercè; Desglaç. Edicions 62 – Empúries, 1997

MIQUEL, Dolors; Missa pagesa. Edicions 62, 2006

SEVILLA PARIS, Maria; Plastilina. Fonoll, 2020