InstructorGlòria Bordons
TipusCurs presencial
Data2 oct., 2019 - 23 oct., 2019
HorariDimecres, de 18.00 a 20.00
(8 hores en 4 sessions)
LlocEscola Bloom
Preu90€
Inscriu-te araReserva ara

Joan Brossa té una producció poètica extensíssima, que només és coneguda molt parcialment pels lectors, a causa del desordre en què el poeta publicà en vida. A més, practicà altres gèneres com el teatre (o poesia escènica), la prosa, la poesia visual, els guions de cinema, etc. a més de col·laborar amb artistes i músics. D’altra banda, el fet d’haver-se convertit en “personatge”, especialment a partir dels anys vuitanta,  no ajuda a una lectura desinhibida de prejudicis.

Tampoc hi ajuda la dificultat de trobar les seves obres en les llibreries. Malgrat això, la celebració del seu centenari ens ha proporcionat diverses reedicions que poden ajudar a rellegir i redescobrir Brossa. Al llarg de la seva trajectòria hi ha uns llibres que són cabdals pel trencament que van significar en el seu moment, per ser representatius d’una forma o pensaments concrets o per organitzar els continguts d’una manera ben arrodonida.

El curs “Brossa abans de Brossa” proposa una lectura de tres poemaris clau en la trajectòria poètica brossiana anterior a la publicació de Poesia rasa(1970), que actualment s’han reeditat: Em va fer Joan Brossade 1950, llibre que escandalitzà els lectors de poesia catalana dels cinquanta, perquè el seu contingut estava molt allunyat dels cànons poètics del moment; El pedestal són les sabatesde 1955, poemari construït amb odes sàfiques i sonets, en què el poeta desplega una retòrica que aparentment podria resultar contrària a la idea expressada pel títol del llibre; i El saltamartí, de 1963, el primer llibre que Brossa publicà en una editorial convencional i on alternava poemes de formes ben diverses, entre les quals els poemes visuals, que Brossa practicava des de feia ja alguns anys.

Tot i que la producció de Brossa és molt més àmplia, cadascun d’aquests tres  poemaris, escrits en la solitud d’un poeta aleshores força desconegut, ens permetrà buscar les traces d’altres manifestacions artístiques que Brossa havia practicat anteriorment o indagava paral·lelament, ens ajudarà a reflexionar sobre els diferents temes i procediments que el poeta utilitzava, i ens donarà eines per enfrontar-nos després a la lectura d’altres formes més complexes com la poesia escènica.

Programa:

  1. Em va fer Joan Brossa (1950) o des de la imatge hipnagògica a la fotografia de la realitat
  2. El pedestal són les sabates (1955): el poeta dels sonets i les odes.
  3. El pedestal són les sabates (1955): temes i procediments recurrents en Joan Brossa.
  4. El saltamartí (1963): el muntatge del poemari en la poesia de Brossa.
  5. El saltamartí (1963): l’entrada de la poesia visual als llibres de poesia.