ESCOLA DE LITERATURA

8 juny 2016

Bloomsday s’acosta!

Cada 16 de juny, els joyceans de Dublín, que són colla, es vesteixen d’eduardians, s’encasqueten els bombins, esmorzen ronyonets de xai i surten a commemorar l’Ulysses de Joyce, que narra les aventures de Leopold Bloom en el transcurs d’un sol dia de 1904. És una festa rabelesiana, quixotesca: les biblioteques acullen teories salvatges sobre el fantasma de Hamlet, les cambreres es tornen sirenes, s’alcen estris d’afaitar com si fossin calzes i tothom s’afanya a encabir una pastilla de sabó de llimona a la butxaca. L’Ulysses s’hi recita per tot arreu i a totes hores. Se’l representa. Se’l gaudeix. No hi ha gairebé ningú que no presumeixi de passatge preferit o de línia preferida. La ciutat de la novel·la reclama, durant un dia, la ciutat actual, i la recobreix completament.

Bloomsday és, per tant, una festa de segon grau: celebra la celebració que és la novel·la de Joyce. Celebració del llenguatge i de la vida, de l’homenatge i de la irreverència, de l’enciclopèdia i del laboratori, de la tradició i de la modernitat: tot allò que, en definitiva, volem que sigui l’Escola.

Vine a celebrar amb nosaltres, aquest 16 de juny, a les 19.30h a la Llibreria Calders.

*L’etiqueta eduardiana és opcional.