InstructorROBERT CANER
TipusCurs presencial
Data15 gen., 2019 - 2 abr., 2019
HorariDimarts, de 17.00 a 19.00h
(24h en 12 sessions)
Preu260€
Inscriu-te araReserva ara

“Des de sempre que la Il·lustració, en el sentit més ampli d’un pensament que permanentment progressa, ha perseguit l’objectiu d’alliberar els humans de la por i de convertir-los en amos i senyors. Però la terra completament il·lustrada resplendeix sota el signe de la desgràcia triomfant.” Així comença la Dialèctica de la Il·lustració de Max Horkheimer i Theodor W. Adorno. Escrita a l’exili nord-americà entre els anys 1942 i 1944, en aquesta obra pretenien comprendre l’absurd i la irracionalitat en què culminava un temps històric que, malgrat concebre’s com a progrés, havia acabat instaurant diferents modalitats de totalitarisme i consumant-se en l’Holocaust.

Mitjançant la interpretació filosòfica d’aquesta història paradoxal de progrés, el pensament d’Adorno intenta mostrar quina mena de racionalitat minvada ha conduit a la catàstrofe i quins són els enganys ideològics que han impedit captar l’abisme que separa els propòsits emancipadors dels desastres a què aquests han abocat. Adorno considera que les obres d’art ofereixen un testimoni especialment rellevant per comprendre el fatal destí d’aquesta història i, en especial, per comprendre tot allò d’individual i irreductible que el subjecte ha hagut de sacrificar per adaptar-se als mecanismes de l’autoconservació i el domini de la natura. Amb les seves lectures atentes de textos literaris, Adorno ens ensenya a escoltar aquella altra història de conflictes no resolts que resta amagada sota la brillant aparença del relat oficial de la Il·lustració.

Programa

1. Dialèctica de la Il·lustració: introducció al pensament adornià
2. L’assaig i l’aforisme com a formes d’escriptura filosòfica
3. Lectura al·legòrica de l’Odissea homèrica
4. “Intent d’entendre «Fi de partida»” de Samuel Beckett
5. “Apunts sobre Kafka”
6. “Parataxis. Sobre la lírica tardana de Hölderlin”

Bibliografia

  • Adorno, Theodor W., Notes de literatura, selecció, pròleg, traducció i notes de Robert Caner-Liese, amb la col·laboració d’Anna Montané, Columna, Barcelona, 2001.
  • Adorno, Theodor W., Notas sobre literatura (Obra completa, 11), edició de Rolf Tiedemann, amb la col·laboració de Gretel Adorno, Susan Buck-Morss y Klaus Schultz, traducció d’Alfredo Brotons Muñoz, Akal, Madrid, 2003.
  • Cabot, Mateu, El penós camí de la raó. Theodor W. Adorno i la crítica de la modernitat, Universitat de les Illes Balears, Palma, 1997.
  • Claussen, Detlev, Theodor W. Adorno. Uno de los últimos genios, Universitat de València, València, 2006.
  • Müller-Doohm, Stefan, En tierra de nadie. Theodor W. Adorno: una biografía intelectual, traducció de Roberto H. Bernet i Raúl Gabás, Herder, Barcelona, 2003.
  • Plass, Ulrich, Language and History in Theodor W. Adornos Notes to Literature, Routledge, New York/London, 2007.
  • Tafalla, Marta, Theodor W. Adorno. Una filosofía de la memoria, Herder, Barcelona, 2003.
  • Wellmer, Albrecht, Sobre la dialéctica de modernidad y postmodernidad. La crítica de la razón después de Adorno, traducció de José Luis Arántegui, Visor, Madrid, 1993.
  • Zamora, José Antonio, Theodor W. Adorno. Pensar contra la barbarie, Trotta, Madrid, 2004.