InstructorMANEL OLLÉ
TipusCurs presencial
Data16 maig, 2019 - 20 juny, 2019
HorariDijous, de 19:00h, a 21:00h
Preu160€
Inscriu-te araReserva ara

No sempre el plagi ha estat un crim. El manlleu, la represa, el calc d’arguments, temes i motius rau des de sempre al cor de la creació literària. Fins que el miratge de l’originalitat va enviar als marges aquest vessant dialògic de l’escriptura: parar l’oïda al lloms dels llibres per sentir-ne les músiques que s’hi congrien i s’hi contagien.

En aquest taller reflexionarem sobre com ressonen les ficcions entre si, inventarem plagis imprevistos: escriurem relats, projectes i fragments després d’un trànsit reflexiu o compulsiu, que ens durà des de la lectura i la teoria fins a l’escriptura: sortirem així de tota zona de confort o de bloqueig. Viurem l’experiència de l’exploració amb veu pròpia de territoris desuets, proposats per altres textos. Reescriuem i calcarem a l’inrevés relats, trossos, dietaris o poemes, escriurem a repèl d’altres textos, provant de dir-hi coses que ens diguin i ens activin la màquina literària pròpia, fent créixer a través d’una escriptura creativament plagiària la consciència del potencial cognitiu, expressiu i crític de la paraula literària.

Des de la tòpica clàssica fins a la polifonia, la intertextualitat, la metaficció, el palimpsest, la paròdia o el pastitx, travessarem alguns dels ponts que poden lligar un text amb els harmònics i les constel·lacions que l’han precedit. Activarem la lectura com un procés productor de ginys, mecanismos i escriptures no-creatives, sempre al servei de projectes personals d’expressió i d’exploració literària, lluny del tot dels mimetismes lúdics o academicistes.

Si acceptem que el que no és tradició és plagi, doncs justament haurà de ser la pràctica del saqueig literari qui ens deslliuri de caure en la temptació de la psalmòdia endormiscada. Plagiarem a la llum del sol i de la lluna, a sac, a pleret i a consciència. Analitzarem ficcions, assaigs i algun poemes lluny de la taula de dissecció: els voldrem ben vius, per transplantar-nos traços, gestos i batecs particulars. I a partir d’aquesta reflexió mai prescriptiva, mirarem de resoldre o dissoldre (cadascú a la seva manera) amb noves ficcions el problemes que ens plantegin. Escriurem coses que hi tinguin conversa. Cada setmana: a mà i a màquina, a casa i al taller.

Programa

  1. La tòpica clàssica i el llatrocini modern i postmodern: cançons d’opòsits, arguments universals, temes i motius, metaficcions, intertextualitats, …
  1. Escales i arpegis: variacions i improvisacions sobre constriccions, cadències, arxipèlags, epifanies, llistes i surficcions
  1. La polifonia i el palimpsest: el dibuix del tapís de veus i de ficcions, la musica dels camaleons, els imitadors de veus i el pastitx sense nata.
  1. L’instint depredador de robar-ho tot per fer-ne or: punts de fuga i altres problemes, friccions de papers de vidre, paròdies, oxidacions i cures de desintoxicació.
  1. Monstres, màncies i mons possibles: la psicopatia del personatge insaturat i el pòsit del cafè
  1. Els llibres inacabats i els inacabables: recursivitats, hipertextos i altres punts suspensius.8. Friccions de papers de vidre: paròdies, oxidacions i altres cures de desintoxicació.

Lectures

Escriurem a partir de la lectura de relats breus, poemes, aforismes i fragments d’Edgar Lee Masters, Marcel Schwob, Iorgos Seferis, Witold Gombrowicz, Joan Fuster, James Joyce, Jan Potocki, Marcelo Cohen, Francis Ponge, Gonçalo M. Tavares, David Shields, Mercè Rodoreda, Jorge Luís Borges, Patricia Highmith, Josep Palacios, Filisberto Hernandez, Robert Coover, Walter Benjamin, Milorad Pavic, Paul Celan, Quim Monzó, Agustín Fernandez-Mallo, Charles Baxter, Italo Calvino, Ernest Hemingway, Li Bai, Truman Capote, Francesc Serés, Julio Cortazar, Georges Perec, J.V. Foix, Julian Barnes, Francesc Parcerisas, Franz Kafka, Fredric Brown, Danilo Kis, Pablo Katchadjian, Josep Carner, Paul Valery, Joe Brainard, Eugeni d’Ors, Sam Shepard, Pu Songling, Lawrence Durrell, Nicholson Baker, Ray Bradbury…

Bibliografia crítica
ALLEN, Graham, Intertextuality, Routledge, Londres, 2000.
BARTH, John “La literatura de l’exhauriment” (“The literature of exhaustion”) i “La literatura del reompliment” (“The literature of replenishment”), Els Marges, (1983) núm. 27, 28 i 29.
BAYARD, Pierre, Le Plagiat par anticipation, Collection Paradoxe, Editions du Minuit, 2007.
BALLÓ, Jordi.; Pérez, Xavier. La llavor immortal. Els arguments universals en el cinema. Empúries, Barcelona, 1995.
BLOOM, Harold, La ansiedad de la influencia: una teoría de la poesia, Trotta, Madrid, 2009
BRADBURY, Ray. El zen en en el arte de escribir. Minotauro, Barcelona: 1994.
CALINESCU , Matei, Cinco caras de la modernidad. Tecnos, Madrid, 2003.
FRENZEL, Elisabeth. Diccionario de argumentos de la literatura universal. Gredos, Madrid, 1976.
FRENZEL, Elisabeth. Diccionario de motivos de la literatura universal. Gredos, Madrid, 1980.
GENETTE, Gérard, Umbrales, Siglo XXi, México, 2001.
GENETTE, Gérard, Palimpsestos: la literatura en segundo grado. Taurus, Madrid,
GOLDSMITH, Kenneth, Escritura no-creativa: gestionando el lenguaje en la era digital. Caja Negra, Buenos Aires, 2015.
HIGHSMITH, Patricia. Suspense. Como se escribe una novela de intriga. Anagrama, Barcelona, 1986.
HUTCHEON, Linda, A Theory of Parody. The Teachings of Twentieth-Century Art Forms, University of Illinois Press, Chicago, 2000.
KIS, Danilo, Lección de Anatomía. Acantilado, Barcelona, 2013.
LETHEM, Jonatahn, “The Ecstasy of Influence”, Harpers Magazine, (February 2007), pàg. 50-71
LODGE, David. L’art de la ficció. Barcelona: Empúries, 1992.
NELSON, Victoria. Sobre el bloqueig de l’escriptor. Barcelona: Empúries, 1997.
PERLOFF, Marjorie, Unoriginal Genius: Poetry by Other Means in the New Century. Chicago: University Of Chicago Press, 2010.
PIGLIA, Ricardo, Formas breves. Anagrama, Barcelona, 2001.
TODÓ, Joan. “Enterrar els mestres: El plagi en Josep Palacios”, L’aiguadolç, 40 (2012) pàg. 73-84
VOGLER, Christopher. El viaje del escritor. Las estructuras míticas para escritores, guionistas, dramaturgos y novelistas. Robinbook, Barcelona, 2002.
WOOD, James, Los mecanismos de la ficción, Gredos, Madrid, 2009.