InstructorEnric Sullà
TipusCurs presencial
Data13 març, 2019 - 3 abr., 2019
HorariDimecres, de 18.00 a 20.00h
(8 hores en 4 sessions)
LlocEscola Bloom
Preu90€
Inscriu-te araReserva ara

No és cap exageració dir que les Elegies de Bierville són el millor llibre de Carles Riba i una de les obres més grans de la poesia catalana, qualitat que li ha estat reconeguda sense excepció per historiadors, crítics i lectors. És, sense cap mena de dubte, el llibre de Riba més estudiat i potser el més estudiat de la poesia catalana moderna; també és el llibre pel qual Riba és més conegut i el que el representa més bé. Però l’èxit de les Elegies de Bierville no es deu només als seus mèrits estrictament literaris, que són extraordinaris, sinó que ve en una gran part a les circumstàncies històriques que les van suscitar i, és clar, a la capacitat de Riba d’expressar-les simbòlicament, concretades en la seva experiència personal: en primer lloc, la guerra civil, durant la qual Riba va mantenir ferm i sincer el compromís amb Catalunya i amb el govern de la República; després, la derrota militar; i, finalment, l’exili.

El seminari proposa llegir i interpretar les Elegies de Bierville paraula a paraula, vers a vers, poema rere poema, i posar de manifest totes les relacions que es podran percebre dels elements de cada poema entre ells i d’aquests amb el conjunt del llibre i, més enllà, amb la resta de l’obra poètica i crítica (inclosa la correspondència) de Riba. Però també, sempre que caldrà, s’examinaran les relacions amb l’obra d’altres poetes, amb textos d’altres autors, amb sistemes de pensament o doctrines. Anant un pas més enllà, si convé, es tindran en compte, com ho vol el mateix Riba, “els accidents de vida exterior o profunda que precediren la concepció, que potser la determinaren” (“Prefaci a la segona edició”, Elegies de Bierville).

Programa

  1. Introducció: per llegir les Elegies de Bierville, poesia d’exili i de retorn a un mateix. Lectura de les elegies I (l’inici), II (el temple de Súnion i l’exiliat) i III (l’elegia anglesa, tristesa i esperança).
  2. Lectura de les elegies IV (una imatge de renaixença), V (cap a l’amor) i VI (els amants)
  3. Lectura de les elegies VII (Ulisses), VIII (la font Castàlia o la poesia) i IX (una elegia política dedicada a Pompeu Fabra)
  4. Lectura de les elegies X (Orfeu), XI (cap a la fe) i XII (endreça). I els cants van saber trobar el camí… Què signifiquen les Elegies de Bierville

Bibliografia bàsica

  • Ferraté, Joan (1953), “Les Elegies de Bierville”, a Papers sobre Carles Riba, Barcelona, Quaderns Crema, 1993, p. 25-45.
  • Ferrater, Gabriel (1979), La poesia de Carles Riba, Barcelona, Edicions 62, 1983 2ª ed.
  • Miralles, Carles (1979), Lectura de les «Elegies de Bierville» de Carles Riba, Barcelona, Curial i Departament de Filologia Grega (Universitat de Barcelona).
  • Sullà, Enric (1987),”Carles Riba”, a J. Molas (dir.), Història de la literatura catalana, vol. IX, Barcelona, Ariel, p. 271-327.
  • –, (1993), Una interpretació de les Elegies de Bierville de Carles Riba, Barcelona, Empúries.
  • Terry, Arthur (1954), “Carles Riba i les Elegies de Bierville”, a Sobre poesia catalana contemporània, Barcelona, Edicions 62, 1985, p. 63-78.